«Скорочення туберкульозних лікарень – це нонсенс. З епідемією туберкульозу нас ніхто в Європу не прийме», – Іван Мирка

Під час поїздок населеними пунктами Турійського району кандидат у депутати Верховної Ради Іван Мирка побував у Лукові. Не оминув і Луківську тублікарню, точніше те, що від неї залишилось.

Як відомо, ще за радянських часів у Лукові діяла тублікарня, у якій лікувалися хворі з усього СРСР. У грудні 2017 року її реорганізували у відділення Волинської обласної туберкульозної лікарні, що призвело до скорочення працівників на 75 відсотків. Зі 110 ліжок залишилося всього 20, з 200 працівників – всього 50.
Та найгірше те, що до лікарні вже три місяці не надходять пацієнти, і це при тому, що рівень захворюваності на туберкульоз на Волині, попри позитивні тенденції, і досі залишається на високому рівні.

За даними Волинського обласного лабораторного центру, висока захворюваність на туберкульоз реєструється у Рожищенському, Локачинському, Ковельському, Луцькому, Турійському і Шацькому районах, де показники значно перевищують середньообласні (44,2 на 100 тисяч населення).
На Волині є чотири медзаклади, де лікують хворих туберкульозом: у Луцьку, Поворську, Хотешеві та у Лукові.

«Приміщення тублікарні у Лукові – у дуже хорошому стані, там чисто, є сучасне обладнання та добротний ремонт. У минулому це був палац Мйончинських. Пацієнтів у Лукові практично немає. На момент нашого приїзду їх було всього двоє. Це нонсенс, бо у Луцьку не вистачає ліжок!», – обурюється Іван Мирка.
На його думку, ймовірною причиною такого «ігнорування» луківської тублікарні є намагання «прихватизувати» чи знищити пам’ятку архітектури. Але такі «схеми» становлять загрозу для волинян, які щоденно контактують з хворими на туберкульоз.
«Хворих переводять на амбулаторне лікування, що дуже небезпечно. Культура людей, які захворіли на туберкульоз, на не достатньому рівні, щоб усвідомити проблему, з якою вони живуть, і лікуватися. Поки пустують ліжка, а гроші осідають невідь-де, хворі на туберкульоз ходять базарами, відвідують заклади громадського харчування, заражаючи інших.

Я звертаюсь до всіх лікарів не мовчати і разом побороти цю проблему. Реформу однозначно треба проводити, але враховувати місцеві умови. Це питання національної безпеки! З епідемією туберкульозу нас ніхто в Європу не прийме!», – вважає кандидат Іван Мирка.

На своїй сторінці у Фейсбуці він закликав лікарів не ігнорувати існуючі проблеми у медицині, а об’єднуватися, щоб разом у Верховній Раді захищати медичні заклади та працювати для збільшення соціального забезпечення медиків.