Села Ковельського та Турійського районів можуть об’єднати в одну громаду

Об’єднання громад – одна з небагатьох українських реформ, яку суспільство сприйняло і активно включилося до процесу. Про ефективну реалізацію реформи та про завершення цього процесу говорили 5 липня у Тойкутській сільській раді під час робочої зустрічі з заступником голови Волинської ОДА, головою фракції «Солідарність» у Ковельській міській раді Сергієм Кошаруком. 

До обговорення питання  завершення децентралізації на Ковельщині  долучилися голова Ковельської районної ради, голова фракції «Солідарність» у Ковельській районній раді Андрій Броїло, начальник відділу регіональної політики управління містобудування та архітектури Волинської  обласної державної адміністрації Ірина Лебедюк, радник  із питань місцевих фінансів Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Матвіюк, депутат Волинської обласної ради Галина Йовик, голова Дубівської ОТГ Роман Троцюк, голови сільських рад Ковельського району.

img-91ab9c689df19fe88052947ea19ad5ad-v

Як відомо ще на сесії Ковельської міської ради, яка відбулася 22 березня цього року, Сергій Кошарук вніс ініціативу щодо вивчення громадської думки з приводу добровільного об’єднання міста Ковеля з селами Білин, Колодниця, Зелена, Воля-Ковельська Ковельського району та Ружин, Городилець, Клевецьк Турійського району в Ковельську міську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у місті Ковелі. Тому конструктивне  обговорення цієї ініціативи провели усі зацікавлені сторони. Однією з версій, запропонованих заступником голови ОДА в продовження теми, стало приєднання Тойкутської та Доротищенської сільських рад до міста Ковеля.

Своєю чергою, під час бесіди, обговорюючи всі плюси та мінуси об’єднання у Ковельському районі, сільські голови висловили побоювання, чи міська влада зможе допомагати самотнім пенсіонерам і чи будуть утримуватись дороги у селах, які приєднаються до міста. Також були побоювання через збільшення податків і земельні питання.

За словами Сергія Кошарука, децентралізація – це ліки для українського суспільства, і люди повинні брати активну участь у житті громади. Голова районної ради Андрій Броїло зазначив, що реформа децентралізації стосується більше не кількості, а якісної спроможності територіальних громад, що дасть можливість покращення якості життя і економічного зростання.

img-e122f0aa68bbcf16d67c3e5c59852242-v

Джерело:

Офіційний сайт Ковельської районної ради