Інфраструктурна субвенція об’єднаним громадам: на що витратять кошти волинські ОТГ

Із 2015-го року в Україні активно впроваджується процес децентралізації влади – створення обєднаних територіальних громад в усіх областях держави. Реформа, ініційована Президентом України Петром Порошенком має переконливу підтримку населення. Партія чітко та послідовно впроваджує реформу на місцях. Переваги децентралізації сьогодні очевидні.

Одна з визначальних складових у розвитку громади – фінансова. Саме від повноцінного бюджету значно залежить успішність розвитку ОТГ. Держава допомагає громадам ставати на ноги та реалізовувати проекти, зокрема з покращення та розвитку інфраструктури на їх територіях. Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України  № 201-р від 4 квітня 2018 року «Про затвердження розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у 2018 році». У державному бюджеті на 2018-ий рік передбачили 1,9 мільярда гривень для розвитку інфраструктури ОТГ. Цю суму пропорційно поділять на 665 об’єднаних громад, створених в Україні впродовж 2015–2017-го років, 40 із яких – на Волині.

Варто зауважити, що від початку реалізації реформи децентралізації в Україні, відбулося вже шість виборчих компаній, в яких стабільно перемагають кандидати від Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Має Партія своїх переможців і на Волині. Сьогодні вони, з допомогою держави, ефективно реалізовують реформу Президента на місцях, успішно керують громадами та дбають про те, аби їх жителі відчули реальні переваги від децентралізації.

Так, аби отримати від держави допомогу на розвиток місцевої інфраструктури, волинські ОТГ сформували 153 проекти, які були подані на розгляд у Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. На реалізацію ініціатив сорока волинських ОТГ держава виділила понад 106 мільйонів гривень.  Волинська обласна організація Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» поцікавилася в очільників Колківської, Любешівської, Дубівської, Заболоттівської, Рівненської, Турійської та Луківської ОТГ тим, що покращиться в їхніх громадах за рахунок інвестиційної субвенції.

Screenshot_1

Голова Колківської селищної об’єднаної територіальної громади Олександр Палінкевич каже, що на розвиток інфраструктури Колківська ОТГ отримала від держави 4 мільйони 482 тисячі 500 гривень.

За кошти інфраструктурної субвенції в Колківській ОТГ Маневицького району облаштують вуличне освітлення в селах Розничі, Ситниця та Старосілля; замінять вікна у НВК «Колківська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів-ліцей» на 1 мільйон 080 тисяч; проведуть капітальний ремонт опалення та встановлення водяного опалення в ЗОШ І–ІІ ступеня села Розничі на 1 мільйон 060 тисяч гривень; придбають асенізаційний автомобіль для комунального підприємства – 1 мільйон 216 тисяч; запланована заміна покрівлі в дитячому садку села Четвертня на суму 787 тисяч гривень.

встановлення опалення

ремонт даху

«Ми подали під субвенцію шість проектів Нам їх погодила Волинська ОДА і Мінрегіонбуд. Вже є позитивна відповідь. Тепер плануємо проведення робіт. У міру надходження коштів, ми реалізуємо цю субвенцію до кінця року», – каже Олександр Палінкевич.

Для Любешівської селищної ОТГ передбачена інфраструктурна субвенція на суму 12 мільйонів 603 тисячі  200 гривень. Голова громади Олег Кух каже, що ці кошти планують спрямувати на закупівлю комунальної спецтехніки. Зокрема придбають сміттєвоз, автовишку, два трактори зі спецобладнанням і самоскид.

сміттєвоз2

автовишка

самоскид

Голова Дубівської сільської об’єднаної громади Роман Троцюк розповів, що на 1 мільйон 697 тисяч 200 гривень інфраструктурної субвенції проведуть капітальний ремонт адміністративної будівлі сільської ради в селі Дубове (перехідний проект із минулого року) та  утеплення школи в селі Бахів Ковельського району. Однак, за словами Романа Троцюка, коштів із державної казни на ці потреби не вистачить, тому громада буде дофінансовувати ці проекти зі свого бюджету.

енергозб. заходи

За 2 мільйони 842 тисячі 600 гривень реалізують свої інфраструктурні плани в Заболоттівській селищній ОТГ Ратнівського району. Планують провести капітальний ремонт їдальні НВК «Загальноосвітня школа І–ІІІ ступеня – дитячий садок» села Тур (проект на експертизі, попередньо на це передбачено 610 тисяч, однак може бути розбіжність у сторону збільшення); капітальний ремонт даху дитячого садка на вулиці Лесі Українки в селі Гута (793 тисячі 995 гривень); реконструкцію частини будівлі селищної ради під ЦНАП (орієнтовно 470 тисяч, проект на експертизі); здійснити нове будівництво електричного освітлення на вулицях Шевченка та Сагайдачного в селищі Заболоття (543 тисячі), а також у селах Тур і Заліси.

Various construction and DIY home improvement tools

«Мінрегіон затвердив наші проекти. Перелічені суми – орієнтовні, адже декілька з цих проектів перебувають на доопрацюванні. Можливо, деякі з них ми будемо дофінансовувати з бюджету громади», – каже голова Заболоттівської ОТГ Валерій Свіржевський.

Планами щодо реалізації фінансової допомоги від держави поділився і очільник Рівненської сільської об’єднаної територіальної громади Володимир Крижук. «Ми отримали інфраструктурну субвенцію на суму 3 мільйони 486 тисяч 600 гривень. Тож вирішили придбати грейдер, трактор із ківшем і лопатою, причіп. На придбання останнього додаємо кошти з місцевого бюджету. Усе це буде перебувати в користування КП “Рівне”, яке займається прибиранням сервісної зони, вивезенням сміття від митниці, взимку – розчищенням доріг від снігу. Це КП зараз у не найкращому стані, тому намагаємося реанімувати його діяльність», – розповів голова ОТГ і додав, що вже цього місяця громада займатиметься проведенням тендерів і намагатиметься закупити всю техніку до 1 листопада.

трактор із ківшем

грейдер

У Турійській селищній ОТГ на 1 мільйон 401 тисячу 800 гривень від держави та 500 тисяч гривень із місцевого бюджету здійснять капітальний ремонт покрівлі Турійської ЗОШ І–ІІ ступенів імені Ганни Жежко. «Проект поданий, затверджений у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Додаємо 500 тисяч гривень із бюджету громади і проведемо капітальний ремонт школи», – зазначив голова об’єднаної територіальної громади Олексій Безсмертний.

1410721167_11-krov

Предмети довгострокового користування, зокрема трактор із навантажувачем, подрібнювач деревини, фронтальний навантажувач, причіп, косарку, розкидач мінеральних добрив, відвал-лопату, контейнери для роздільного збору сміття на суму 1 мільйон 036 тисяч 400 гривень субвенції закуплять для Луківської селищної ОТГ, яку очолює Анатолій Климук.

розкидач

збір сміття

Поступово, крок за кроком, держава загалом і Волинь зокрема проходить шлях децентралізації. Громади вчаться приймати самостійні, стратегічно правильні рішення, які дадуть хороший результат у майбутньому, а також розумно оперувати ресурсами, яких раніше населені пункти в своєму розпорядженні не мали.

Сорок вже існуючих громад для Волині – не межа. Загалом в області заплановане формування сімдесяти ОТГ. Впевнені, що новоутворені громади активно та ефективно розвиватимуться, реалізовуватимуть найефективніші проекти на благо жителів!

Довідково:

Сума субвенції складає на 2018 рік становить 1,9 мільярда гривень. Ці кошти поділять між 665-ма громадами, утвореними впродовж 2015—2017 років, пропорційно до площі території та кількості сільського населення у таких територіальних громадах із рівною вагою обох цих факторів. Кошти субвенції можуть бути спрямовані на розроблення проектної, містобудівної та планувальної документації; підвищення якості надання адміністративних послуг; створення сучасних систем організації управління громадою; реконструкцію, переобладнання, перепрофілювання будівель бюджетних установ об’єднаних територіальних громад; нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт вулиць, доріг, мостів, переходів комунальної власності; закупівлю транспортних засобів для підвезення дітей до навчальних закладів, транспортних засобів спеціального призначення; здійснення інших заходів щодо об’єктів комунальної форми власності, які є важливими для посилення спроможності територіальної громади, забезпечення належного рівня безпеки та цивільного захисту тощо.

Окрім того, відтепер субвенція може бути використана для співфінансування інших програм і проектів, що реалізуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.