«Нам сьогодні знову створюють комуністичний режим», – Юрій Гупало про плани роботи митниць

Відповідно до митного експерименту, всі доходи від волинської митниці надходять до державного бюджету і звідти Волинь отримує кошти до обласної казни. Власне, від перевиконання індикативних показників діяльності митниці кошти направляють на ремонт доріг. За роки дії такого експерименту сума надходжень сягнула 1 мільярд 32 мільйони гривень.

Чи помітить область позитиви від роботи митниці цього року говорили в ефірі програми «Відкрита влада. Область» на телеканалі «Аверс» за участі члена фракції «Солідарність» у Волинській обласній раді, заступника голови постійної комісії з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій Юрія Гупала.

Гупало 2

Цього року, на відміну від попередніх, кошти від роботи митниць будуть розподілятися на регіони лише у випадку виконання всіх планових індикативних показників усіма митницями України. В минулому році волинська митниця перевиконала план на понад 60 %, однак, скоріш за все, в обласний бюджет кошти не надійдуть, адже решта митниць перевиконання не має.

Юрій Гупало зазначив, що за кошти митного експерименту будували дорогу від «Ягодина» до майбутнього переходу «Адамчуки». «Частина дороги зроблена (вісімнадцять кілометрів). На сьогоднішній день виникла неприємна ситуація і цей проект не можна буде завершити, оскільки коштів буде не вистачати. Вже ніби є розуміння із польською стороною про можливість відкриття нового переходу “Адамчуки”, але коштів на цей момент немає, тому невідомо, коли цю дорогу продовжать прокладати», – розповів депутат.

Під час бюджетного Комітету Верховної Ради України йшлося про те, що Волинь може мати перевиконання від митниці. Одна з причин – побільшало підприємств, які здійснюють зовнішню економічну діяльність та оформлюють митні документи на території області. 58 % надходжень дають усі ті підприємства, які є поза межами області і прийшли на волинську митницю разом із начальником Волинської митниці ДФС Віктором Кривіцьким, 

«Але ми маємо розуміти, якщо ми забрали з іншої митниці підприємців, то вже та митниця не виконує план. Тому й немає перевиконання. Це палка двох кінців. Я вважаю ці всі плани економіки ганебним явищем. Нам сьогодні знову створюють комуністичний режим, складають якісь плани, видумують… Так не має бути. Я вважаю, що кожна митниця має просто працювати і знижувати тарифи, знижувати мито – тільки тоді буде наповнення», – переконаний Юрій Гупало.