«Солідарна молодь» Волині вимагає звільнення Олега Сенцова

Активісти ГО «Солідарна молодь» долучилися до всесвітніх заходів, спрямованих на підтримку українського режисера, політичного в’язня Російської Федерації Олега Сенцова. 2 червня на Театральному майдані Луцька провели акцію #SaveOlegSentsov.

DSC_0255

DSC_0240

Війна триває не лише на Сході. Боротьбу з агресором веде кожен, хто потрапив у капкан російської диктатури. Важливо, аби нашу підтримку та боротьбу за їх повернення додому відчували як солдати на передовій, так і українці в російській неволі.

DSC_0260

«Свобода та гідність – це головні людські цінності. І ніхто не може їх забрати. У 2014-му році Кремль ув’язнив українського режисера Олега Сенцова за його проукраїнську та патріотичну позицію в Криму. Ми знаємо, що він дуже сильна особистість і зможе побороти усі труднощі, які Володимир Путін ставить перед ним. Увесь світ – разом із Олегом Сенцовим та вимагає звільнити його. “Солідарна молодь” також має чітку позицію: ми вамагаємо звільнення Олега Сенцова», – каже керівник ГО «Солідарна молодь» на Волині Олександр Новак.

DSC_0277

 

Довідково:

Олег Геннадійович Сенцов – український кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст. Генеральний директор кінокомпанії «Край Кінема». Лауреат Шевченківської премії. Політичний в’язень у Російській Федерації.

10 травня 2014 року співробітники російських окупаційних силових структур затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія та Олександра Кольченка в Сімферополі. Їм пред’явили звинувачення у підготовці терористичного акту. Згодом Сенцова етапували до Лєфортово.

Багато відомих українських, російських та іноземних діячів кіно та театру виступають за звільнення Олега Сенцова і вважають його затримання незаконним. 

10 червня 2014 лист до російського президента Володимира Путіна та інших високопоставлених чиновників РФ написали члени ради Європейської кіноакадемії. Лист містив вимоги: забезпечити безпеку Олега Сенцова, оприлюднити його місцезнаходження, пред’явити Олегу конкретні звинувачення — або звільнити після того, як з’ясується його невинність, ініціювати повне та неупереджене розслідування відносно співробітників ФСБ, причетних до свавілля по відношенню до Олега Сенцова, та притягти винних до відповідальності. Текст звернення розміщений на офіційному сайті Європейської кіно академії. Під зверненням підписалися європейські режисери, продюсери, актори.

29 червня 2014 на церемонії закриття Московського міжнародного кінофестивалю із зверненням до Володимира Путіна про звільнення Олега Сенцова звернувся голова Спілки кінематографістів України Сергій Тримбач. Це звернення підтримав голова фестивалю Микита Міхалков.

25 серпня 2015 о 14:30 за київським часом у Ростові-на-Дону суддя Сергій Михайлюк засудив Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. Сенцов, до якого долучився інший обвинувачуваний у його справі Олександр Кольченко, під час оголошення вироку заспівав Гімн України та вигукнув «Слава Україні!».

17 січня 2016 року Чеський кінематографічний і телевізійний союз FITNESS нагородив Олега Сенцова спеціальною премією журі.

16 листопада 2016 року у рамках акції «Voice Project» із вимогою звільнити Олега Сенцова виступив актор Джонні Депп.

26 квітня 2017 року у Нью-Йорку (США) Олегу Сенцову заочно вручили премію американського ПЕН-клубу імені Барбари Голдсміт «Свобода писати».

11 лютого 2017 року на Берлінському міжнародному кінофестивалі, в секції «Berlinale Special» був представлений документальний фільм Російського режисера-документаліста Аскольда Курова «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова». Українська прем’єра відбулася 25 березня 2017 року на міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. У фільмі висвітлюється історія ув’язнення і судів над Олегом Сенцовим.

З 13 листопада 2017 Олег Сенцов перебуває у виправній колонії № 8 «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ) Росія.

14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити 64 українських політв’язнів. Про це він повідомив у листі з колонії, який отримав російський адвокат Дмитро Дінзе.

До акції на підтримку Олега Сенцова долучилося шістдесят країн, а триває вона вже два дні (1–2 червня). Активісти звертаються до посольств і Президентів інших країн із закликами допомогти, проводяться і плануються акції у багатьох містах світу.