Андрій Харлампович: «Лідер не повинен боятися брати на себе відповідальність за будь-яке рішення»

Голова Ратнівської райдержадміністрації, член фракції «Солідарність» у Ратнівській районній раді Андрій Харлампович зустрівся з лідерами учнівських органів самоврядування шкіл. Розмова видалася відвертою та невимушеною.

21 травня в кабінеті Андрія Харламповича зібралися президенти шкіл, голови шкільних товариств, навчальних комісій шкільних товариств, учнівських рад, районної ради старшокласників. Усі вони цілеспрямовані, впевнені, амбітні, адже вони – лідери.

Розпочинаючи розмову, Андрій Харлампович доступно розповів про роботу адміністрації, її основні функції та закликав учнів до відкритого діалогу. Активісти буквально «засипали» очільника райдержадміністрації питаннями, цікавились, як став головою РДА, якими рисами характеру повинен бути наділений майбутній керівник, про роль батьків у формуванні лідера, про командну роботу.

Screenshot_4

Жодне питання не лишилося без уваги представника влади. Андрій Харлампович  детально, почасти з гумором, розповідав про себе, згадував шкільні та студентські роки.

«Навчався в Нововолинському ліцеї, потім поступив до університету імені Лесі Українки, сьогодні він Східноєвропейський національний університет, на спеціальність «Політологія». Чесно скажу, я не був відмінником (всміхається), був «хорошистом», проте, навчаючись у всіх навчальних закладах, брав активну участь у різноманітних конкурсах, починаючи з наукових, закінчуючи бальними танцями. Завжди був активним в усіх сферах. Ще з університету почав свою політичну діяльність. Усюди відчував підтримку батьків. Батьки – це перші люди, які є ідеалом для будь-якої дитини. Взагалі, якби не вони, то б ні в кого нічого не вийшло, ні у мене, ні у вас. Це перші люди, які бачать не лише досягнення, а й хибні кроки, які ти робиш, вони завжди підкажуть, допоможуть і підтримають», – щиро відповідав дітям голова РДА.

Screenshot_5

На запитання про риси характеру, якими потрібно володіти, щоб стати головою райдержадміністрації, Андрій Харлампович відповів: «Щоб стати головою райдержадміністрації необхідно бути в команді Президента. Голову райдержадміністрації призначають. На голову РДА ніхто не вчиться. Але перед тим необхідно займати активну життєву позицію, щоб при визначенні кандидатури, ти, принаймні, потрапив до розгляду, як кандидат. Після закінчення університету я працював у школі, потім займався політичною діяльністю, очолював районний виконавчий комітет політичної партії, далі займався бізнесом – був виконавчим директором двох підприємств, займався самостійно підприємницькою діяльністю, а потім вже став головою райдержадміністрації. Тобто, при призначенні на посаду визначали не мої риси характеру,  а мою активність у політичному, суспільному житті району, області, країни.

У нас шістнадцять голів райдержадміністрацій Волинської області – ми всі різні, різні за характером, віком, звичками, захопленнями, але нас всіх об’єднує те, що ми – команда Президента. Ми віримо в те, що наш Президент – на правильному шляху, він веде Україну до кращого життя. Є чіткий вектор – бажання жити по-європейськи, бажання жити в Європі, в родині Європейських держав. Ми хочемо, щоб наші діти і внуки жили краще і робимо це сьогодні. Це основна мета і завдання, які поставив Президент і ми всі працюємо над цим», – відповів Андрій Харлампович.

Screenshot_2

На прохання учнів, депутат ділився секретами успіху командної роботи лідера: «Лідер не може бути лідером-одноосібником. Потрібно, щоб була команда, яка в  вірить у себе, у свій успіх. Це ті люди, яким ти довіряєш і які довіряють тобі. Не важливий вік, стать, віросповідання. А найголовніше – не треба боятися брати на себе відповідальність за будь-яке рішення, як особисте, так і колективне. Потрібно скеровувати ідеї та самому показувати приклад.

Мені не складно працювати, з колективом, який є в райдержадміністрації та моїми заступниками – це моя команда. В усьому повинна бути гармонія. Як і у вас, якщо є розуміння в класі, вчителів і батьків, то і вам нескладно вчитися».

Коли почали говорити про навчання в школі, то учениця Гірниківської школи зачепила наболіле питання добудови корпусу школи.

«Знаю вашу проблему та активно займаюся цим питанням. Вже на кінець місяця будемо мати проект. Щоб Ви розуміли, масштаб будівництва оцінюється в рамках 60–70 мільйонів гривень. Це колосальна сума! Неодноразово порушував цю проблему перед заступниками голови облдержадміністрації, самим головою ОДА, заступниками профільних міністерств. На сто відсотків можу гарантувати, що цей об’єкт буде фінансуватись із Державного фонду регіонального розвитку. Перед собою ставлю завдання в цьому році розпочати будівництво, а в наступному році об’єкт буде включений в Стратегію розвитку району, як пріоритетний», – відповів голова РДА.

Screenshot_3

Серед запитань старшокласників були і зовсім не дитячі, зокрема, майбутні політики питали, як завоювати довіру своїх виборців. На це Андрій Харлампович відповів, що лише чесністю та виконанням своїх обіцянок.

Запитали у голови райдержадміністрації і про його ідеал сучасного українського лідера. «Для мене це – Президент України. Так об’єднати світову спільноту довкола України не вдавалось нікому з лідерів країн на пострадянському просторі. Та й виборна посада Президента ще раз підкреслює те, що він лідер, адже більшість людей віддали свій голос саме за нього», – відповідав Андрій Харлампович.

Лідери учнівського самоврядування шкіл отримали пораду від Андрія Харламповича щодо того, як досягти успіху: «Ніколи не відступайте від своєї мети. Не визначайте глобальної мети, ідіть крок за кроком спочатку до малого і поступово визначайте більші цілі для досягнення».

На завершення зустрічі голова райдержадміністрації подякував усім за запитання, побажав подальших успіхів у навчанні та розвитку лідерських якостей, а також гарних літніх канікул. Учні ж на згадку подарували керівнику виконавчої гілки влади в районі вишивану закладку та обіцяли повернутися до діалогу вже наступного навчального року.

Screenshot_1

Джерело:

Відділ внутрішньої та інформаційної політики

Ратнівської райдержадміністрації