Петро Нестерук: «Муніципальна варта не делегована захищати депутатів»

Вже не перше засідання поспіль стіни сесійної зали Луцької міської ради підпирають працівники Департаменту муніципальної варти. Сьогодні, під час позачергової, 41-ї, сесії мерії депутати вкотре порушили питання доцільності присутності муніципалів у залі засідань.

Що дивно, потребу в муніципальному захисті відчуває тільки ситуативна більшість у міській раді. Депутати з опозиції, зокрема й фракція «Солідарність» у Луцькій міській раді, не бачать потреби ховатися за спинами людей у чорних уніформах. «Муніципали – для охорони комунального майна та, аби зупинити ексцентричні дії», – зауважив в. о. Луцького міського голови Григорій Пустовіт, маючи на увазі, очевидно, скандальну лютневу сесію Луцької міської ради, під час якої та ж таки ситуативна більшість роздерибанила майже гектар землі.

«Звісно, в залі засідань, як і в міській раді в принципі має бути порядок. Так, якщо в цьому є необхідність, його має забезпечувати або Національна поліція, або муніципальна варта. Але, знову ж таки, якщо в цьому є необхідність!  Чи входить у повноваження муніципалів перебування в цьому приміщенні і стежити за порядком під час сесії, як правоохоронний орган – ні. Це не є правоохоронний орган. Це – комунальне підприємство, яке охороняє інше комунальне підприємство – міську раду. Що саме роблять вартівці в міськраді і на чиє запрошення – можна лише здогадуватися за перебігом сесій. Хочу сказати лише те, що будь-які органи охорони правопорядку повинні бути присутні в стінах мерії виключно за необхідності. І це я маю на увазі не муніципальну варту, яка не делегована для того, щоб захищати депутатів і, не дай, Боже, застосовувати силові методи в випадку виникнення конфлікту», – переконаний голова фракції «Солідарність» у Луцькій міській раді Петро Нестерук.

20180514_102523

Упевнений, що муніципали в міській раді непотрібні, і член фракції «Солідарність» у Луцькій міській раді Артем Запотоцький. «Це перший раз Григорій Пустовіт звернувся до Регламенту Луцької міської ради, який повинен регулювати це питання. У мене єдина думка, що вони (депутатська більшість) просто бояться незрозуміло чого», – зазначив депутат.

Однак, що б не думала опозиція, музику в міськраді замовляє більшість. Тож під час обговорення змін до Регламенту Луцької міської ради і голосування за них вирішили, що муніципали з сесійної зали не зникнуть, а лише змінять місце «несення варти». Тепер вони «чатуватимуть» не «над головами» депутатів, а стоятимуть «муніципальною стіною» перед очима журналістів.

20180514_101156