Минулого року в Рожищенському районі впровадили майже вісімдесят енергозберігаючих заходів

Голова Рожищенської РДА, голова фракції «Солідарність» у Рожищенській районній раді Інна Гайворонська розповіла про роботу щодо впровадження енергозберігаючих засобів у районі.

За словами Інни Гайворонської, впровадження енергозберігаючих заходів у районі здійснювали за такими основними напрямками: комплекс організаційно-технічних заходів із економії електричної енергії, комплекс заходів із оптимізації режимів роботи систем теплопостачання, комплекс робіт із оптимізації роботи сільськогосподарських підприємств.

У 2017 році в районі впровадили 79 енергозберігаючих заходів. Із місцевих бюджетів на вирішення проблем енергозбереження в закладах бюджетної сфери спрямували 5,9 мільйона гривень. Зокрема, встановили додатковий твердопаливний котел у ЗОШ села Доросині та два твердопаливні котли в ФаПАх сіл Тристень та Квітневе марки «Данко-16». Замінили два котли на сучасні твердопаливні в стаціонарному відділенні села Навіз. Приміщення їдальні ДНЗ села Топільне, яке для обігріву споживало природний газ, під’єднали до централізованої твердопаливної котельні.

Слайд 12

Слайд 13

Минулого року замінили у бюджетній сфері на енергозберігаючі 264 вікна та 21 дверей, зокрема: в адмінприміщеннях – 28 вікон; у галузях освіти замінили 110 вікон, медицини – 36 вікон та вісім дверей, культури – шістдесят вікон та дев’ять дверей, дитячих навчальних закладах – тридцять вікон та четверо дверей. Провели низку поточних ремонтів та реконструкцій вуличного освітлення сіл Переспа (22 шт.), Топільне (33 шт.), Духче (14 шт.), Навіз (10 шт.), Бортяхівка (36 шт.) та міста Рожище (128 шт.) із встановленням ЛЕТ світильників, які в цілому розрахунково дадуть річну економію в сумі 254,4 тисячі гривень.

Слайд 14

Всього в районі  функціонує 1992 ліхтарі зовнішнього освітлення (+462 шт. до відповідного періоду минулого року).

Розрахункова економія паливно-енергетичних ресурсів від запровадження енергозберігаючих заходів усіма суб’єктами господарювання становить  211,1  тонн умовного палива. Розрахунковий річний ефект від впровадження всіх заходів становитиме 1863,2 тисяч гривень.

Забезпечується виконання Програми поетапного оснащення наявного житлового фонду засобами обліку та регулювання споживання води та теплової енергії. Станом на 1 січня 2018 року в районі встановили 2758 квартирних лічильників холодної води.

Оснащеність наявного житлового фонду в місті Рожище, селищі Дубище та сільських населених пунктів приладами обліку споживання природного газу становить 100 %.