Валерій Дунайчук розповів, які села Камінь-Каширщини хочуть стати центрами громад

В Україні активно реалізовують реформу децентралізації. Активно обєднуються в громади населені пункти на Волині. Однак є й такі райони, в яких ще не створили жодної ОТГ. Один із них – Камінь-Каширський.

Чому в районі виникла така ситуація і які села хочуть об’єднання, розповів голова Камінь-Каширської РДА, член фракції «Солідарність» у Волинській обласній раді Валерій Дунайчук під час ефіру програми «Волинь: акценти».

IMG_2771

«На сьогоднішній день у нашому районі може назбиратися орієнтовно десять ініціатив створити громаду. Хотешів казав: я хочу буди центром, Черче сьогодні каже: я хочу бути центром, Бузаки по перспективному плану мають бути центром, в Тоболах, в Гуті Боровненській, в Оленіно, в Піщаному – скрізь є ініціатива утворення громад із центром у них. Вони ініціюють створення громади, але й хочуть бути центром. Нові Червища прийняли рішення про доєднання до Пнівненської ОТГ, але воно не може вступити в дію через те, що немає суміжності території», – розповів Валерій Дунайчук.

За словами депутата, Камінь-Каширський не хоче об’єднувати села навколо себе і не проводить відповідні слухання.

«Мене питають, чому я не можу змусити сільських голів об’єднатися. Є Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Там написано, що ця справа – добровільна. Тобто не сільський голова, і навіть не депутати сільської ради, а громада повинна дати добро на об’єднання. Робота над процесом об’єднання ведеться. Тиснути не можна. Ця справа добровільна», – стверджує голова Камінь-Каширської РДА.