Валерій Дунайчук розповів, які об’єкти на Камінь-Каширщині чекають добудови

У селах Камінь-Каширського району є обєкти, які потребують добудови чи реконструкції. Здебільшого жителі району чекають на завершення будівництва навчальних закладів. Про те, на якому етапі будівництво нових обєктів та добудова чи реконструкція вже існуючих,  розповів голова Камінь-Каширської РДА, член фракції «Солідарність» у Волинській обласній раді Валерій Дунайчук в ефірі програми «Волинь: акценти».

pspkiev

Ще минулого року жителі села Бузаки Камінь-Каширського району очікували на завершення будівництва дитячого садка. Однак справа до завершення не дійшла.   «Ми мали двісті тисяч гривень, виділених із субвенції соцеконому. Наполягали на виділенні більшої суми коштів, адже з такою кількість фінансів ніхто за об’єкт не візьметься. Тим більше, що є проблеми з попереднім підрядником, який працював на об’єкті. Він до цих пір судиться з управлінням капітального будівництва через те, що йому не заплатили за проведені роботи»,  – розповів Валерій Дунайчук.

На доведення цього будівництва до кінця потрібно 10,5 мільйона гривень. Ще мільйон гривень потрібно шукати у районному бюджеті для співфінансування з Державним фондом регіонального розвитку.

За словами Валерія Дунайчука, в Камінь-Каширському районі, окрім садка в селі Бузаки, є ще низка об’єктів, які потрібно добудувати. Це, серед інших, школа в селі Осівці. Загальна кошторисна вартість – орієнтовно 53 мільйони. Також не забувають про село Оленино, де в 2013-му році почали будувати школу – звели фундамент на шістсот тисяч гривень і на цьому будівництво припинилося. На реконструкцію дитсадка в селі Добре район потребує 1,400 мільйона гривень.

«Скоріше за все, кошти потрібно шукати в районному бюджеті, будемо просити в обласної влади, щоб допомогли з бюджету області. Звичайно, кошти, якщо виділяти, то треба по кілька мільйонів», – каже депутат.

Жителі села Стобихівка чекають на нову школу. Тут зможуть навчатися 350 дітей. «Робочий проект по будівництву школи в селі Стобихівка був поновлений у жовтні 2017-го року. Був проведений перерахунок кошторису і загальна кошторисна вартість становила 83,410 мільйона гривень. Роботи з будівництва ще не здійснювалися, бо є питання щодо виділення земельної ділянки. Хоча рішенням місцевої ради про її виділення в розмірі 2,2 гектара було прийняте вже давно», – каже Валерій Савович.

На сьогодні Стобихівці створили благодійний фонд «Стобихівський  пролісок», який вже зібрав орієнтовно півмільйона гривень для початку будівельних робіт. Сам Валерій Дунайчук звертався до депутатів обласної ради з проханням передбачити кошти на початок будівельних робіт при розподілі вільних залишків із обласного бюджету.

Школа – досить серйозний об’єкт і, водночас, проблемне питання для села Сошичне. «Чому? Діти навчаються в дві зміни, класи переповнені. По проекту ця школа мала тільки дев’ять класних кімнат. Сьогодні там навчається одинадцять класів. У дві зміни учні не можуть поміститися. Тут переповнена і школа, і садочок», – розповідає Валерій Дунайчук.

Депутат каже, що в майбутньому потрібно передбачати або добудову, або будівництво зовсім нового комплексу школи. «Там є сільська рада, контора колгоспу колишня, в якій були приміщення і в якій можна було би обладнати хоча би три–чотири класи школи. Але в певний час, ще коли я працював у санітарній службі, місцеве керівництво не дослухалося до таких порад. Однак беззаперечним лишається те, що нам треба нова школа або добудова до існуючої», – переконаний голова РДА.

Також Камінь-Каширський район має школу в селі Соснівка. Цей навчальний заклад – філія ЗОШ І–ІІІ ступенів села Пнівне. За словами депутата, саме село активно розбудовується. Сюди повертаються навіть ті жителі, які довгий час мешкали за кордоном. Люди створюють сім’ї, виховують дітей. Тому школа в цьому населеному пункті, як і в будь-якому іншому, необхідна.

«Ми затратили певні кошти – ті, які виділяли з місцевого та обласного бюджетів для обладнання санвузлів у школі села Соснівка. Практично в нас було дві школи, які ще не мали внутрішніх санвузлів. Але свого часу покійний нардеп Ігор Миронович Єремеєв подарував школі села Соснівка блоки. Ми разом із громадою вирішили, що треба добудувати класи, санвузли та зал для прийому їжі (обідній зал у їдальні). Ми пішли на цей крок і там громада своїми силами, не отримуючи ніякої платні, спроектувала і збудувала цей комплекс. Тоді ми залучили підприємців, які займаються покрівлею, внутрішніми роботами, для того, щоб привести приміщення в належний вигляд. Це потребувало певних затрат», – розповів Валерій Дунайчук.

«Так, ця школа – філія. Але, можливо, половину школи переформують у садочок – буде навчально-виховний комплекс. Час все розставить, але я вважаю, що ми там витратили кошти недаремно», – каже голова Камінь-Каширської РДА.

Валерій Дунайчук переконаний, що для того, щоб використовувати кошти, треба реально бачити кінцеву мету. «Роботи непочатий край», – резюмував депутат.