У Локачах обговорили перспективу створення ОТГ

Днями у Локачинському районному будинку культури зібралися кілька десятків місцевих жителів, аби обговорити перспективу створення об’єднаної територіальної громади. Перед присутніми виступив голова Локачинської РДА, член фракції «Солідарність» у Локачинській районній раді Віктор Дудечко.

Віктор Дудечко розповів, що процес децентралізації на Волині триває вже три роки поспіль. Щоправда, Локачинський район не є лідером із децентралізаційних процесів. Тут створена тільки одна ОТГ – Затурцівська. Згідно з перспективним планом, у районі мають утворитися ще дві ОТГ із центрами у Локачах та Привітному.

збори щодо отг

Голова Локачинської РДА висловився за створення однієї потужної громади у районі. На його думку, потрібно пропонувати широке об’єднання з селами.  «Процес незворотній, відсидітися чи сховатися не вдасться», – зауважив чиновник.

Зауважимо, що напередодні обговорення у Локачах відбулося засідання координаційної ради із сільськими головами, де одинадцять громад дали свою попередню згоду на ініціювання процесу появи Локачинської об’єднаної територіальної громади.

У підсумку присутні висловилися за якнайшвидше ініціювання появи Локачинської ОТГ і написання звернень до довколишніх сіл. Голова Локачинської селищної ради, щоправда, поки не зміг назвати дату, коли відбудеться сесія, яка буде присвячена питанню об’єднання.

До слова, радник із питань децентралізації Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан розповіла, що нині на Волині утворено 40 ОТГ, незабаром відбудуться вибори у 41-ій – Торчинській громаді. Експерт наголосила на добровільності об’єднання, мовляв, поки є шанс отримати значні фінанси від створення ОТГ, то варто цим скористатися, не чекаючи «примусовості».