Луцьк зустріне 2018 рік із бюджетом

Сьогодні, 22 грудня, Луцька міська рада прийняла бюджет міста на наступний рік. Та чи можна радіти з цього приводу настільки, щоб зустріти прийняття головного фінансового документа оплесками, як це зробила депутатська більшість у мерії? Про те, скільки грошей і кому належить отримати, розповідала директор департаменту фінансів та бюджету міськради Лілія Єлова.

1_758d1e076135

На наступний рік для життя міста виділили 2 мільярди 487 мільйонів 311 тисяч гривень. Очікують, що майже 67 % наповнення міської казни становитиме податок із доходів фізичних осіб.

Бюджету міста має вистачити на фінансування освіти, медицини, підтримку вразливих категорій населення та учасників АТО, культуру, спорт, ремонт обласної інфекційної лікарні, ремонт доріг, благоустрій міста, роботу Луцької міської ради. Із 35 депутатів розподіл коштів на 2018 рік сподобався  29 обранцям громади. Вони й віддали свої голоси «за» основний фінансовий документ міста на наступний рік. Шестеро обранців громади утрималися.

Підсумовуючи, Лілія Єлова зазначила, що «поданий бюджет дозволить забезпечити належний рівень надання послуг бюджетними закладами та утримання міста для задоволення потреб його мешканців».

Однак її думку підтримали не всі обранці громади. Тому в сесійній залі не вщухали запитання депутатів до головного фінансиста Луцька. Зокрема, запитання до розподілу міських грошей виникло у члена фракції «Солідарність» у Луцькій міській раді Андрія Покровського. «Цього року за моєї ініціативи була прийнята ще одна Програма щодо підтримки округів без депутатів. У бюджеті не бачу коштів, передбачених для цієї Програми. Я отримав відповідь про те, що ці кошти з’являться з надлишків. Я просто хочу усвідомити суму, яку Ви приблизно спрямуєте на виконання Програми», – поцікавився депутат.

Із відповіді Лілії Єлової стало зрозуміло, що кошти перерозподілять на ці цілі з вільних залишків, їх сподіваються отримати в лютому.

Свою думку щодо головного фінансового документа міста висловив і голова Волинської обласної організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Роман Романюк. «Як на мене, бюджет Луцька на наступний рік – далеко не досконалий. По-перше, без фінансування залишилося будівництво школи № 27, відкриття якої планувалося в кінці цього року. Натомість вона навіть не добудована. Про те, коли вона відкриється, зважаючи на відсутність фінансування будівельних робіт, взагалі немає сенсу говорити. Це перша конкретна прогалина в бюджету. Друге – те, що без фінансування й далі залишаються округи без депутата. Так, член фракції «Солідарність» у Луцькій міській раді Андрій Покровський запропонував хорошу Програму з підтримки так званих «осиротілих» округів. Однак і вона, як бачимо, невідомо чи почне працювати наступного року. Невже правильно діяти за вибірковим підходом? Не бачу в цьому бюджеті і пунктів, спрямованих конкретно на розвиток Луцька. Культура, спорт, благоустрій та ремонт доріг – це обов’язкові статті витрат. Але й окрім них є моменти, які потребують вкладення грошей із міської скарбниці. Надіюся, тимчасовій владі вистачить розуму і сил, аби дбати про розвиток міста в 2018-му році».

Однак кошти поділені, бюджет прийнятий. Сподіваємося, що гроші, передбачені для міста, справді будуть використані за призначенням та працюватимуть на благо лучан!