Доступно по об’єднання громад: Якісна та доступна медицина в селах

В Україні відбувається процес децентралізації влади. Активно реалізовують цю реформу на Волині. Найближчий крок, який зробить область у процесі впровадження децентралізації – масштабні вибори в дев’ятнадцяти ОТГ області.

Волинська обласна організація Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» започаткувала серію матеріалів, які розкривають суть реформи децентралізації. У першому йшлося про те, які ресурси дає держава громадянам. У другому – про мінімальні вимоги до інфраструктури громад, їх структуру та повноваження. Днями говорили про те, хто такий староста, та його функції в житті ОТГ. Сьогодні ж продовжуємо розповідати про реальні реформи, які впроваджені в рамках децентралізації влади. Перша, яку ми висвітлили в своєму матеріалі, – реформа освіти. Сьогодні зупинимося на особливостях медичної реформи.

967cfc1ea826b3cc9eb77b39924da3d1

Кожна людина, незалежно від того, де вона проживає, має право на своєчасні, якісні та доступні медичні послуги. Якщо у жителів міст є можливість за необхідності звернутися до найближчої поліклініки, то жителям сіл із цим значно важче. Не секрет, що люди, які живуть у віддалених районах, змушені долати чималу відстань, аби звернутися до лікаря. Це робить медицину ланкою, мало досяжною для селян. Зважаючи на нові повноваження громад, гарантовані процесом децентралізації, перед ОТГ і їх жителями відкриваються нові перспективи в розвитку медицини.

Відсутність коштів, ліків, старий транспорт, лікарні, в яких не могли надати якісну допомогу… Ці та інші проблеми залишаться в минулому.

до 1

до 2

реформа 1

Після реформи більшість сплачених жителями ОТГ податків залишається в розпорядженні місцевої влади та громади, з’являться можливості для придбання сучасного медичного обладнання та ліків, допомогу та лікування здійснюватимуть вчасно та якісно у лікарні конкретної громади. Постійно звертатися до великого медичного закладу більше не буде потреби.

реформа 2

реформа 3

2018 року планують виділити  чотири мільярди гривень державного бюджету на оснащення медичних центрів первинної медико-санітарної допомоги сучасним спеціалізованим обладнання. Це дасть можливість відродити медицину в селі та забезпечити якісне медичне обслуговування селян. Сьогодні надзвичайно важливо, щоб місцеві громади повірили у свої сили та сконцентрувалися на формуванні якісної медицини в громадах.

Децентралізація, окрім багатьох інших привілеїв, відкрила для сільських жителів широкі можливості отримувати вчасну якісну медичну допомогу у будь-якому, навіть найвіддаленішому населеному пункті громади.

після 3

Усе залежить від вас – ваші повноваження, ваші ресурси, ваша відповідальність.

За матеріалами сайту:

http://decentralization.gov.ua