Доступно про об’єднання громад: Які ресурси держава дає громадянам?

Сьогодні в нашій державі активно впроваджують реформу децентралізації. Особливо актуальний процес створення ОТГ для Волині, адже 29 жовтня на території області відбудуться вибори у 19-ти об’єднаних територіальних громадах.

Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» братиме активну участь у виборчому процесі на території всіх ОТГ у Волинській області. Тому хочемо вкотре зупинитися на основних пунктах реформи децентралізації та пояснити, в чому полягає їх суть. У частині першій нашого матеріалу йтиметься про те, що дає держава громадам, у випадку створення ОТГ.

Децентралізація – це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Так, аби якомога більше повноважень мали ті органи, що ближче до людей, де такі повноваження можна реалізовувати найбільш успішно.

f12c975b868a585e538baf387425b7db

Коли територія громади чи району збільшиться – з’являться додаткові ресурси на місцях. А отже, їх можна буде раціонально використовувати. Від цього виграють лише самі жителі сіл і містечок. Адже саме на цьому рівні потрібні гроші, наприклад, на благоустрій – ремонт доріг, охорону правопорядку, роботу початкової школи, пожежних, тощо.

Отож, перше, що держава віддає у розпорядження об’єднаних територіальних громад – податки. Громади отримують 60 % податку на доходи фізичних осіб, 25 % екологічного податку; 5% акцизного податку з реалізації підакцизних товарів; 100 % єдиного податку; 100 % податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності; 100 % податку на майно (нерухомість, земля, транспорт); право розпоряджатися землями.

Усі місцеві бюджети отримають прямі стосунки з державним. Отже, кошти стабільно надходитимуть до місцевої громади. Витрати можна прогнозувати. Місцеві податки стають основою місцевого бюджету. А вже він прямо залежить від громади та її влади. Це мотивує владу громади до збору податків, а жителів – до їх сплати.

549-3927ab6d4791d19b1599444f83ea8ff8

Друге, що громади отримують від держави, – збори та інші платежі. Серед таких: державне мито; плата за надання адміністративних послуг, адміністративні штрафи та штрафні санкції; збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір; плата за ліцензії та сертифікати на певні види господарської діяльності; надходження від орендної плати за користування майном, що перебуває в комунальній власності; рентні плати за користування надрами, за спеціальне використання води та водних об’єктів, лісових ресурсів; орендна плата за водні об’єкти (їх частини); плата за розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів (банківські депозити). Окрім цього, громади матимуть: концесійні платежі щодо об’єктів комунальної власності; 80 % коштів за здані золото, платину, метали платинової групи у вигляді брухту і відходів, дорогоцінне каміння і 50 % – за здане у вигляді брухту і відходів срібло; 75 % коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва; 50 % грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушеннями законодавства про охорону навколишнього середовища внаслідок господарської чи іншої діяльності.

У розпорядження громад переходять 10 % вартості питної води від суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють реалізацію питної води через системи централізованого водопостачання з відхиленням від відповідних стандартів; плата за надання місцевих гарантій; 1,5 % коштів від використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави, відповідно до угод про розподіл продукції, та (або) коштів у вигляді грошового еквіваленту такої державної частини продукції на території громад, де розташована відповідна ділянка; 55 % коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них.

Також держава віддає об’єднаним територіальним громадам інші доходи. Зокрема: різноманітні трансферти (базова дотація, медична та освітня субвенції, інші субвенції, капітальні трансферти); власні надходження бюджетних установ; цільові та добровільні внески підприємств, установ і організацій громадян до місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища, надходження з інших цільових фондів; надходження в рамках програм допомоги і грантів міжнародних фінансових організацій та Європейського союзу; кошти пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту; кошти від відчуження комунального майна та від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них; доходи, нараховані на частки та (або) паї господарських товариств, у статутних капіталах яких є комунальна власність; повернення кредитів, наданих із місцевих бюджетів індивідуальним сільським забудовникам, молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла, а також пеня і відсотки за користування ними; кошти від реалізації безхазяйного майна, знахідок спадкового майна; частина чистого прибутку (доходу) унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до бюджету; місцеві запозичення; кошти за повернення кредитів, наданих із відповідного бюджету, та відсотки, сплачені за користування ними; кошти, отримані в процесі здійснення державних закупівель тощо.

Як наслідок реалізації усіх пунктів, названих вище, у місцевих бюджетів посиляться можливості. Це умова  розвитку місцевої економіки. Зникають адміністративні бар’єри, аби малий та середній бізнес міг розвиватися на значно більших територіях громади. З’являються нові робочі місця. Збільшуються надходження до місцевого бюджету.

123-3dfa3f8d3486d19bdf33e1c90d75b6cd

29 жовтня на території всієї держави відбудуться вибори в ОТГ. На Волині участь у виборчому процесі візьме дев’ятнадцять об’єднаних громад. Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» буде активним учасником виборчої гонки в усіх ОТГ. Ми висуваємо своїх кандидатів, віримо в їх успіх на виборах та впевнено йдемо до перемоги! Впевнені, що новоутворені громади активно та ефективно розвиватимуться, реалізовуватимуть найефективніші проекти на благо жителів. Віримо, що люди сповна відчують позитивні зміни від реформи децентралізації влади!

За матеріалами сайту: http://decentralization.gov.ua/