Волинська «Солідарність» братиме активну участь у виборах в ОТГ

Сьогодні в нашій державі активно впроваджують реформу децентралізації. Особливо актуальний процес створення ОТГ для Волині, адже 29 жовтня на території області відбудуться вибори у 19-ти об’єднаних територіальних громадах.

Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» братиме активну участь у виборчому процесі на території всіх ОТГ у Волинській області. Тому вважаємо за потрібне вкотре пояснити волинянам, що таке «децентралізація» і з «чим її їдять», які переваги цієї реформи для населення, як вона реалізовується на цей час і що має за мету в майбутньому… Про це і не лише йтиметься в нашому матеріалі.

DF

Отож, децентралізація – реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Простіше кажучи, децентралізація – це грамотне господарювання на місцях, підтримка експертів, розвиток сільських територій, підвищення якості освіти, розробка та реалізація цікавих проектів, відкриття сільських центрів надання адміністративних послуг, відремонтовані дороги, збережені природні скарби… Це унікальна можливість передати значні повноваження та кошти від вищих органів влади органам влади на місцях, сформувати спроможні самостійні територіальні громади.

Що це дасть? По-перше, це можливість ефективнішого використання коштів органами місцевого самоврядування в інтересах громади. Адже кому, як не міській, районній, селищній, сільській владі краще знати про потреби підпорядкованих населених пунктів та їх жителів?! Якщо раніше кожну копійку на потреби певної територіальної одиниці мали «вибивати» у столиці, то тепер громади мають право розпоряджатися власним бюджетом.

По-друге, ця реформа робить систему місцевої влади більш ефективною. Місцева влада отримує повноваження центральної, місцеві органи влади максимально забезпечені належними фінансовими ресурсами, очільники ОТГ повністю підзвітні місцевій громаді та перебувають під контролем центральної влади.

По-третє, відбудеться укрупнення районів. Районні ради створять власні виконкоми. За РДА закріплюється повноваження контролю за законністю дій органів місцевого самоврядування та координації місцевих представництв центральних органів виконавчої влади.

Яка користь від децентралізації для громадян? Якщо раніше адміністративні та соціальні послуги надавали лише в районному центрі і для отримання елементарної консультації чи довідки, аби звернутися до лікаря, за потреби викликати рятувальників чи поліцію потрібно було їхати-телефонувати в райцентр, то тепер ця процедура стане значно простішою, а послуги – доступнішими. У центрі кожної громади надаватимуть адміністративні та соціальні послуги.

Сьогодні завдяки реформі об’єднані громади залучають інвестиції, прозоро планують бюджет, надають якісні адміністративні послуги, встановлюють зовнішнє освітлення, ремонтують та будують дороги, проводять благоустрій населених пунктів, створюють фельдшерсько-акушерські пункти, надають якісні житлово-комунальні послуги, дбають про громадську безпеку, відкривають дитячі садки і школи.

Об’єднаним громадам делегують нові повноваження у сфері надання соціальної допомоги, адміністративних послуг, управління освітніми закладами, первинної медичної допомоги, утримання об’єктів культури і транспорту.

У громадах отримають право виконувати функції підрозділів державних органів: виплачувати пенсії, надавати субсидії, забезпечувати пільгами; надаватимуть казначейські послуги, реєструватимуть шлюби.

Децентралізація дає громадянам можливість самим частково стати владою і впливати на розвиток населених пунктів. Жителі ОТГ зможуть самі контролювати депутатів місцевих рад та голів громад. Окрім того, реформа децентралізації передбачає дію закону про місцевий референдум, який дозволяє відкликати депутатів місцевих рад та голів громад.

Первістками цієї реформи на Волині стали п’ять територіальних громад. 14 серпня 2015 року депутати Волинської обласної ради підтримали рішення про створення п’яти об’єднаних територіальних громад – Устилузької, Зимнівської, Голобської, Велицької та Смолигівської. Вони об’єднали 22 ради різних рівнів.

Нині Волинь – у трійці лідерів за кількістю створених об’єднаних територіальних громад у процесі децентралізації. Кожна з них відчула значне покращення після об’єднання. Нині в області функціонують двадцять ОТГ. Від 29 жовтня їх стане на дев’ятнадцять більше.

Кожна утворена громада вже сьогодні може пишатися досягненнями, які стали доступними після реформи децентралізації. До прикладу, у Смолигівській ОТГ, населення якої становить 1700 жителів, від часу об’єднання бюджет зріс у десять разів. У громаді покращують надання медичних послуг, ремонтують заклади освіти та культури.

У Зимнівській ОТГ після об’єднання почали реалізовувати те, про що мріяли впродовж багатьох років. За минулий рік бюджет громади зріс із одного до 28-ми мільйонів гривень. Із часу створення громади відремонтували кілометри доріг, покращили фасади адміністративних будівель, тут запрацював ПЕРШИЙ В УКРАЇНІ сільський ЦНАП, активно впроваджують заходи з енергоощадності, почали друк власної місцевої газети.

Після створення ОТГ у Голобській громаді написали Стратегію розвитку, відповідно до якої відбувається планомірний розвиток ОТГ. Найбільш вагомий здобуток – відкриття Центру надання адміністративних послуг. Проект реалізований за кошти місцевого бюджету та грантові кошти ЄС.

ЦНАП 1

ЦНАП 2

Окрім цього, в громаді утворили опорний освітній заклад «Навчально-виховний комплекс «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія» смт Голоби». Це дало можливість за кошти Держбюджету значно покращити матеріально-технічну базу навчально-виховного комплексу в Голобах та шкіл-філій.

опорна школа

Ще одне з досягнень Голобської ОТГ – утворення комунального закладу «Голобський будинок мистецтв» та комунального закладу «Центр розвитку та творчості дітей і юнацтва». Повністю реконструювали стадіон «Дружба» у Голобах.

стадіон 1

стадіон 2

В Устилузькій громаді запрацював сучасний ЦНАП, відновили роботу дитячого садка, запроваджують енергоощадні технології в освітніх закладах краю, втілюють туристичні проекти.

Задоволені результатами реформи і в Павлівській ОТГ. Місцеві депутати кажуть, що з об’єднанням почалися позитивні зміни. Зокрема, облаштували дитячі майданчики у чотирьох населених пунктах, реалізували низку успішних проектів. «Зі створенням ОТГ, однозначно, розпочалися позитивні зміни. Раніше була сільська рада, в підпорядкуванні якої було три села. Але в сільській раді ніколи не було коштів. Ну а тепер, до прикладу, цього року батьки не здавали грошей на ремонт садка. Ми склали кошторис, озвучили питання на сесії, нам виділили кошти на проведення ремонтних робіт. Окрім того, за нашої пропозиції була створена ініціативна група, ми написали проект “Утеплена підлога” і отримали на його реалізацію двадцять тисяч гривень. Ще п’ятнадцять тисяч виділила сільська рада і шість – громада. Ми зробили в ігровій і спальні садочка теплу підлогу. Викинули дерев’яну, поклали спеціальне покриття і під’єднали до опалення», – ділиться успіхами депутатка Павлівської ОТГ від Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Людмила Ткачова.

dscf8001

dscf8006

dscf8040

dscf8052

У пріоритеті Дубівської ОТГ, яка утворилася порівняно нещодавно, однак стала досить спроможною та активною, – освітня галузь. Минулого року тут розпочали будівництво нових класів школи в селі Вербка. Роботи проводять за кошти громади – 5 мільйонів гривень надійшли від продажу землі. Цього року в бюджеті ОТГ заклали ще 1,5 мільйона. 8,400 мільйонів для побудови нового корпусу школи надійде з Держфонду регіонального розвитку. Опорним навчальним закладом в ОТГ стане Дубівська ЗОШ. Тут провели благоустрій території: поклали бруківку, оновили зелені насадження. На черзі – утеплення фасаду та перекриття даху.

Вербська школа

Дубівська ЗОШ

спортзал Дубівської ЗОШ

Запланована термомодернізація шкіл в Облапах та Городищі. Сам голова ОТГ Роман Троцюк вивчає енергоменеджмент та вчиться правильно використовувати енергію у своїй ОТГ.

Не забувають у Дубівській ОТГ і про комфорт жителів громади. Тут дбають про благоустрій населених пунктів. У селі Облапи, що входить до складу Дубівської об’єднаної територіальної громади, вже навели лад на братській могилі воїнів, які визволяли село в роки Другої світової війни.

Пам'ятник воїнам-визволителям

Територія навколо пам’ятника доволі велика. Тому в планах голови ОТГ Романа Троцюка – облаштувати тут парк. На його території очільник громади планує викласти доріжки з бруківки, посадити зелені насадження, поставити лавочки, аби люди могли приходити сюди відпочивати.

Серед основних завдань громади – облаштування вуличного освітлення та ремонт доріг. Вже проклали дорогу до села Облапи, на черзі – автошлях до села Городище. Сьогодні основне завдання – зробити життя в Дубівській об’єднаній громаді максимально комфортним.

І це тільки частина з тих переваг, які отримали населені пункти, що об’єдналися в ОТГ. Однозначно сьогодні можна говорити про одне: децентралізація беззаперечно дасть можливість утвердити і пришвидшити почате економічне зростання держави. Вона гармонізує відносини між областями держави та центральною владою, створить ефективні передумови для надходження інвестицій та підвищення якості життя людей в областях.

«Децентралізація стане ще однією нашою цивілізаційною відмінністю від сусідів по «радянському табору». Справжнє самоврядування неможливе в авторитарній державі. Деспотія не терпить ані самостійності громад, ані, тим паче, свободи громадянства», – переконаний Президент України Петро Порошенко.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик переконаний, що ми не повинні бути пасивними спостерігачами в процесі децентралізації. «На місцевому рівні в своїх звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, в проектах законів, які можуть вносити наші місцеві депутати Верховної Ради, повинні акцентувати і казати:  неможливо допустити розпорошення ресурсів і сил. І мені теж не байдуже, де буде завтра центр адміністративного округу чи центр об’єднаних областей. І дуже хочеться, щоби волиняни розуміли: за процесом об’єднаних територіальних громад буде наступний крок –  це адміністративно – територіальна реформа щодо укрупнення областей», – підкреслив керівник найвищої виконавчої гілки влади в області.

Поступово, крок за кроком, держава загалом і Волинь зокрема проходить складний шлях децентралізації. Громади вчаться приймати самостійні, стратегічно правильні рішення, які дадуть хороший результат у майбутньому, а також розумно оперувати ресурсами, яких раніше населені пункти в своєму розпорядженні не мали.

29 жовтня на території всієї держави відбудуться вибори в ОТГ. На Волині участь у виборчому процесі візьме дев’ятнадцять об’єднаних громад. Партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» буде активним учасником виборчої гонки в усіх ОТГ. Ми висуваємо своїх кандидатів, віримо в їх успіх на виборах та впевнено йдемо до перемоги! Впевнені, що новоутворені громади активно та ефективно розвиватимуться, реалізовуватимуть найефективніші проекти на благо жителів. Віримо, що люди сповна відчують позитивні зміни від реформи децентралізації влади!