У Володимирі міркують над ставками місцевого податку

12 червня у залі засідань виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради відбулися громадські слухання щодо ставок податку на нерухоме майно, які діятимуть у Володимирі-Волинському для фізичних та юридичних осіб–підприємців у 2018 році. До активного обговорення питання долучився депутат міськради фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність», підприємець Андрій Принда.

19212668_759098334258187_943811525_o

На початку засідання начальник фінансового управління міськвиконкому Тетяна Шибирин нагадала присутнім, що на цей час для них діють податкові ставки, визначені як 1 % від мінімальної заробітної плати за один метр квадратний бази оподаткування для юридичних осіб-підприємців та 0,2 % від мінімальної заробітної плати за один метр квадратний бази оподаткування для фізичних осіб-підприємців, затвердженні рішенням сесії міської ради в червні 2016 року. У 2015-му до міського бюджету завдяки цьому податку надійшло 603 тисячі гривень, у 2016-му – 982 тисячі. Орієнтовно мільйон гривень надходжень очікують і в 2017-му році. На 2018 рік фінансове управління пропонує встановити ставку податку для юридичних осіб-підприємців, із огляду на підвищення мінімальної заробітної плати, в сумі 0,5 % за один метр квадратний бази оподаткування. При такій ставці сума надходжень від податку за 2018 рік очікується на рівні 2017-го року – приблизно мільйон гривень, окрім того, її можна вважати посильною для платників податків.

Були й інші пропозиції щодо ставок податку: від 0,2 до 0,4 %. У цьому учасники дискусії не прийняли одноголосного рішення, але спільно вирішили визначити однакові ставки фізичних та юридичних осіб-підприємців. Що ж до сум ставок податку, то їх обговорюватимуть на бюджетній депутатській комісії та всі депутати міської ради під час сесії.

Як зазначив у коментарі Андрій Принда, у такому місті особливої різниці між підприємцями, які є фізичними особами, і тими, хто зареєстрував юридичну особу-підприємство, особливої різниці немає ні в їхніх доходах, ні в використанні майна. Тож тут потрібно визначити однакові для усіх умови оподаткування.