Волинянин відвідав Європейську Академію лідерства

6-10 квітня 2017 року у Вільнюсі відбулася Європейська Академія лідерства (Europe Whole & Free Leadership Academy), організована Міжнародним Республіканським Інститутом (International Republican Institute). Участь у заході взяв лідер молодіжного крила Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» на Волині Олександр Новак.

Учасники Академії мали можливість ознайомитися із особливостями функціонування інституцій Європейського Союзу, проблемами та перспективами розширення ЄС та місця України в цьому процесі. Ці теми були розкриті під час лекцій Мартінса Земітіса, представника Латвії у Європейській Комісії.

17888976_10212403629314838_1089376484_n

Також в ході роботи Академії її учасники розглянули особливості функціонування литовських виборчих владних інститутів різних рівнів під час зустрічей із депутатом Парламенту Литви Монікою Навіцкене та депутатом міської ради Вільнюса Марком Адамом Харольдом. Реформи у Литві та складнощі європейської інтеграції цієї країни охарактеризували Жівілє Шатуньєне – радниця Президента Литовської Республіки з питань безпеки, Мантас Адоменас, відомий політичний діяч та колишній депутат Сейму Литви, а також Андрюс Кубілюс – Прем’єр-міністр Литви у 1999-2000 та 2008-2012 роках.

Андрюс Кубілюс зауважив, що Україна повинна стати невід’ємною частиною Європейського Союзу, а Литва та він особисто також спрямовують свою діяльність на досягнення цієї мети. Також він відзначив, що функціонування системи Prozorro – це прекрасний досвід України у сфері державних закупівель, який планують переймати деякі країни ЄС. Також слід зауважити, що спікери Академії не оминули увагою нещодавні події в Луцьку, пов’язані із обстрілом Генерального Консульства Республіки Польща. Зокрема, Джейк Джоунс, регіональний директор Міжнародного Республіканського Інституту та дослідник російської пропаганди заявив, що події в Луцьку – це бузсумнівна провокація з боку Російської Федерації.

17911014_10212403629474842_106693042_n

«Участь в Europe Whole & Free Leadership Academy стала прекрасною можливістю перейняти литовський досвід проведення реформ та особливостей євроатлантичної інтеграції цієї держави, адже Україна на сучасному етапі здійснює ті заходи, які Литва здійснювала ще двадцять років тому. Мені було цікаво ознайомитися із діяльністю виборчих органів у Литві та особисто подякувати Андрюсу Кубілюсу за його допомогу в ході реформ у нашій державі. Також хочу висловити особисту подяку Міжнародному Секретарю Партії Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Вірджинії Дроновій за надану можливість взяти участь у роботі Європейської Академії лідерства» – зявив Олександр Новак.