Партнерські міста Ковель та Холм отримають залізничне сполучення

Лідери Ковельської міської організації Партії «Солідарність» в кінці минулого  року виступили з ініціативою відновлення залізничного сполучення між Ковелем та Холмом. Наразі вже досягнуто чимало.

Робота голови партійної організації Олега Савчука та голови фракції Сергія Кошарука привела до реалізації круглого столу«Розвиток прикордонної залізничної інфраструктури Волинської області та Люблінського воєводства» за участю регіональних урядовців і фахівців-залізничників з України та Польщі відбувся в Луцьку 15 лютого 2017 року. Модератором круглого столу були Кошарук Сергій  – заступник голови Волинської ОДА та Павел Наконечний – член правління Сейміку Люблінського воєводства.

kruglij-stil-2

Учасники круглого столу обговорили стан пасажирських та вантажних перевезень на ділянці міжнародного залізничного сполучення Ковель – Люблін, технічні характеристики вузької та широкої колії Ковель – Люблін.

Презентацію можливостей і перспектив транспортного сполучення між прикордонними містами представив Іван Груник – начальник регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», ЗигмундГжехульський – директор підприємства залізничних колій в Любліні та Томаш Майка – радник голови правління ПАТ «Укрзалізниця» з питань європейської інтеграції. Крім цього вони охарактеризували добрі приклади сполучення Київ-Перемишль.

Не обминули присутні увагу і проблеми що торкають населення прикордонних теренів, а саме особливості митних та інших процедур на пунктах перетину кордону, запобігання можливої контрабанді на потягах нового сполучення.

Про важливість та перспективність розвитку пасажирських та вантажних перевезень говорили Володимир Осадчий – уповноважений Люблінського воєводи до справ співпраці з Україною, Юзеф Гурскі – президент міста Хелм, Петро Мякота – член виконавчого комітету Ковельської міської ради, член ради Ковельської міської організації Партії «Солідарність», Мирка Іван – директор Департаменту інфраструктури та туризму Волинської ОДА

Говорячи про тарифну політику, як економічну основу доступності  реалізації проекту, представники «Укрзалізниці» зауважили, що вартість квитка з Ковеля до Холма може становити 280 гривень, що є цілком доступною для населення прикордонних територій.

Учасники круглого столу вирішилили здійснювати технічну підготовку до запуску влітку 2017 року рейковий автобус Ковель-Холм по широкій колії. Готувати взаємодію з прикордонними та митними службами по обох сторонах кордону.

Савчук Олег – голова Ковельської міської організації «Солідарність»: «Для населення прикордонних територій важливо, щоб скоротився час перебування в дорозі. Для наших регіонів необхідно і надалі працювати у таких практичних робочих групах для конкретних прикордонних регіональних проектів у питаннях синхронізації стратегічних планів Волині та Люблинщини. Наступними кроками після успішності даного проекту, було б продовження роботи над сполученням Волині з аеропортом в Любліні. А також поєднання залізницею міст Ковеля – Володимира з Грубешовом та Замостям».