У Володимирі-Волинському працюють над створенням статуту міста

26 січня у Володимир-Волинській міській раді пройшло засідання робочої групи зі створення Статуту територіальної громади міста, в ході якої було розглянуто Проект документа та обговорено ряд його положень, які мають неоднозначне трактування. До робочої групи увійшли голова фракції політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» у міській раді Григорій Цаль-Цалко та консультант з суспільно-політичних питань ТОП Юлія Пашкова.

Статут, розробка якого триває, буде основним нормативно-правовим актом територіальної громади. Ухвалюється він відповідно до Конституції України, Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, інших законів України, з урахуванням положень “Європейської хартії місцевого самоврядування”, ратифікованої Законом України від 15.07.97 №452/97-ВР.

А от щодо того, чи має цей документ вищу юридичну силу стосовно інших актів органів і посадових осіб місцевого самоврядування, відбулась ціла дискусія. Одні вважали, що не варто прописувати таке положення у проекті, адже тоді доведеться в ході підготовки рішень міськради посилатись між іншим і на Статут, інші запевняли, що коли Статут визнано своєрідною «Конституцією міста», то логічно, що він буде вищий від інших рішень ради, розпоряджень міського голови та наказів керівників виконавчих органів влади. Власне, другу позицію відстоювали представники партії. Врешті, на пропозицію головуючого на зборах,  більшістю голосів було схвалено таку редакцію вказаної статті проекту, де Статуту надається вища юридична сила стосовно інших місцевих актів.

Наступним дискусійним питанням стало визначення терміну «мешканців міста». Громадський активіст Микола Гінайло переконував, що це можуть бути не лише громадяни України, а й громадяни інших держав або особи без громадянства, Юлія Пашкова наголосила на тім, що людина може просто володіти майном на території міста, або вести тут свій бізнес, при цьому проживаючи за межами територіальної громади. В результаті обговорень було враховано і ці зазначені категорії, і також студентів, які приїжджають на навчання до закладів, що розташовані в місті.

Після тривалого опрацювання кількох статей, що стосувались розвитку медицини, освіти, молодіжної сфери, соціального захисту та екологічної безпеки, було досягнуто консенсусу у судженнях, що ці статті потрібно узагальнити та помістити в окремий блок. А от статтю щодо забезпечення громадського порядку і безпеки у зв’язку з ситуацією в країні, вирішили доповнити пунктами про територіальну оборону.

Ряд статей також було відправлено на доопрацювання. В той же час навіть не зважаючи на відсутність в державі закону про місцевий референдум, таку форму волевиявлення населення було включено до проекту Статуту.

З урахуванням результатів опрацювання проекту документа, учасники робочої групи вирішили додатково ознайомитись з прикладами Статутів інших міст України, внести правки, які були озвучені в ході обговорення, а також після виконання поставлених завдань знову зібратись для обговорення остаточного варіанту проекту Статуту.