Лучанам не дозволили реєструватись у присадибних будинках

Вже кілька каденцій поспіль депутати Луцької міської ради розбираться з проблемою реєстрації людей у дачних та садових будинках і переведення їх в жилі. Питання в черговий раз обговорювали на земельній комісії, 20 січня.

Члени комісії знову вирішили зважити на всі юридичні тонкості та остаточно вирішити чи створювати прецедент і, все-таки, перевести садовий будинок в дачний, чи лишити все на своїх місцях і не провокувати ще більше конфліктів в майбутньому.

Очільник Луцького міського осередку партії «Солідарність», голова земельної комісії Євген Ткачук зауважив, що він був одним із ініціаторів даної пропозиції та й всі члени комісії вже давно хотіли б вирішити цю проблему. «Нам потрібно в першу чергу звернутись до Управління містобудування та архітектури і до юридичного відділу міської ради за порадою та поясненням. А вже на базі їхньої думки прийняти рішення, не хочеться, щоб цим прецедентом ми завели людей в глухий кут», – наголосив депутат.

У відповідь, представники вищезгаданих установ пояснили, що процедура переведення садового чи дачного будинку в житловий дуже заплутана та має багато гострих кутів.

По-перше, не має структури, яка повинна була б остаточно приймати рішення, цей пункт при створенні закону Кабмін упустив; по-друге, таке рішення буде суперечити містодіяльності, адже людина матиме лише документи на садову ділянку та не матиме права на будівництво, тобто вона не зможе провести там, до прикладу, газ; по-третє, садову ділянку надають тільки офіційно зареєстрованим жителям міста і не зрозуміло для чого їм прописуватись в дачному будинку; по-четверте, окремо кожна людина не зможе нічого змінити, для того, аби зробити заїзд до будинку потрібна буде згода всього дачного масиву; на самкінець, цей закон напрацював Кабінет Міністрів, а садові будинки столиці мають зовсім інший стан і вигляд, ніж садові будинки нашої області.

Після обговорення члени комісії проголосували проти цього рішення, адже в даному випадку це б призвело до ще більшої кількості непорозумінь у майбутньому. «Потрібно це рішення доопрацювати, а вже тоді голосу вати «за», – висловився Ткачук.