У Луцьку обговорюють можливість переробки сміття

Тема створення підприємства, яке займатиметься переробкою сміття для обласного центру не нова. Обговорити варіант співпраці з іноземним інвестором зібрались представники влади 15 листопада.

На чергову сесію Луцької міської ради виноситиметься питання про співпрацю з інвестором, який хоче займатись дегазацією на полігоні твердих побутових відходів і селі Брище. Саме туди потрапляє сміття з обласного центру й наразі ситуація в селищі доволі напружена. Так, місцеві жителі побоюються, що у їх селі побудують сміттєпереробний завод, який ще більше забруднюватиме навколишнє середовище та негативно впливатиме на здоров’я населення.

Генеральний директор ТОВ “ОЗОН БІОГАЗ ІНВЕСТМЕНТ ЛУЦЬК” Віталій Тітунін повідомив, що підприємство є дочірньою структурою компанії “Global Health Financial Resolution Services B. V”. «Ми працюємо в Україні уже 4 роки. Основне наше завдання — переробка звалищного газу, який утворюється внаслідок гниття відходів на міських сміттєзвалищах. Цей газ несе неабияку шкоду навколишньому середовищу, збільшуючи викиди забруднюючих речовин та посилюючи дію парникових газів», – наголосив він. Однак, звалищний газ можна використовувати як альтернативне джерело енергії у газотранспортній системі та виробництва теплової енергії.

Під час круглого столу виступив й голова Волинської територіальної організації партії Блок Петра Порошенка «Солідарність» Роман Романюк. «Я вважаю, що ми повинні комплексно підходити до переробки сміття, починаючи з його сортування й закінчуючи безвідходною переробкою», – наголосив він. Посадовець розповів, що нещодавно був на одному з таких підприємств у Польщі. Там під час переробки виробляється електроенергія, а кінцевий продукт згорання – шлак, використовується при ремонті доріг.

«Я розумію, що нам потрібно з чогось починати, тому вважаю, що й ідея з створення підприємства з дегазації зараз дуже актуальна. Якщо ми не пустимо зараз інвестора, який готовий вкладати кошти у цю справу, то за кілька років матимемо невелику екологічну катастрофу, а тоді найма темо фірми, яким платитимемо з бюджету, аби вони вирішували цю проблему. Ми не повинні допустити того, що сталося піді Львовом», – вважає Роман Романюк.