У Луцьку хочуть, щоб містяни вирішували долю бюджету

Депутати Луцької міської ради хочуть аби коштами із бюджету розпоряджались жителі міста. Питання обговорювали на комісії з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва, 22 червня.

У разі прийняття відповідного рішення лучани матимуть можливість вирішити долю майже 1 % бюджету Луцька, що за підрахунками 2016 року становить 6 мільйонів гривень. Така програма успішно діє за кордоном та ухвалена кількома містами України. Суть її полягає в тому, що жителі міста самостійно обиратимуть ініціативи та голосуватимуть за них, таким чином власноруч вирішуючи долю коштів вкладних у той чи інший проект.

Голосування відбуватиметься за допомогою ID-банкінгу, або паперовим способом.

У членів комісії виникла дискусія щодо кількох положень проекту. Зокрема депутат Луцької міської ради від фракції «Солідарність» Петро Нестерук запропонував змінити термін голосування та збільшити його до кількох місяців, замість трьох днів.

«Враховуючи, що ЦНАП обслуговує близько 700 людей щоденно, то такі голосування можуть спричинити аж занадто великі черги людей, тому кількість днів за які можна проголосувати потрібно збільшити до 3 місяців», – зауважив Нестерук.

Депутат також наголосив на тому, що кошти проекту є вагомою часткою міського бюджету, тому потрібно його розробити до дрібниць та максимально вдосконалити. «Питання є дуже складним та відповідальним, може спричинити бурю невдоволення, адже мова йде не про невеличкий проект у кілька тисяч гривень, а про мільйони гривень виділених із бюджету. Тут потрібно добре зважити всі за та проти. Потрібно розуміти. Що голосуватимуть не пенсіонери, а активні молоді, прогресивні та перспективні лучани», – зауважив Нестерук.

Проект було прийнято за основу та винесено на обговорення на черговій сесії міськради з кількома поправками.