Володимир Грушовінчук: «Я хочу, щоб волиняни почувались безпечно»

Володимир Грушовінчук: «Я хочу, щоб волиняни почувались безпечно»

Володимир Васильович відомий у області, адже, де б не трапилась надзвичайна ситуація, генерал завжди на місці. Усе своє життя він присвятив допомозі і захисту людей. Він ліквідовував пожежу на ЧАЕС, працював у різних складних ситуаціях. Сам жартує, що рятувальники – люди універсальні: й кота з дерева знімуть, й стихійне лихо ліквідують.

Цьогоріч він вирішив балотуватися до Волинської обласної ради, адже розуміє, що, аби реформувати галузь та допомагати людям, потрібно мати більше повноважень.

Володимире Васильовичу, ви обрали для себе нелегку професію. Чому був зроблений такий вибір?

Насправді, я знав, ким хотів бути, і всі роки йшов лінією служби рятувальників. Люди завжди прагнуть бути захищеними, адже це одна з базових потреб. А хтось же має забезпечувати той захист і допомагати у разі потреби.

Часто мене питають, чи не буває страшно у різних надзвичайних ситуаціях. Звичайно, були випадки, коли десь всередині все стискалось, але рятувати людей – це моя робота і покликання, тому у скрутних ситуаціях ти думаєш не про себе, а про тих, хто потребує допомоги.

Але багато проблем стається саме через людей та їх недбалість. На вашу думку, що потрібно зробити, щоб люди більше уваги приділяли техніці безпеки?

Ви праві. Часто, для прикладу, лісові або й побутові пожежі трапляються через необережне поводження з вогнем. Для прикладу, у Польщі ви не натрапите на таке явище, як спалення сухостою або ж сміття. А чому? Тому, що в них дуже високі штрафи за це порушення. Проте одночасно у них дуже висока культура поведінки.

Однак не можна звинувачувати лише людей. У нас теж багато недопрацювань. Для прикладу, куди людям в селах подіти те сміття? Подекуди у нас немає полігонів твердих побутових відходів, а це дуже велика проблема.

Ви балотуєтесь цьогоріч до обласної ради. Це питання теж лобіюватимете, якщо станете депутатом?

Звичайно, й не лише це. Взагалі нам треба більше уваги приділяти безпеці. Щороку чимало людей гине через необережність, багато хто у вогні втрачає все, що було нажито роками. І все це через недбалість або відсутність тієї чи тієї інформації.

Ми маємо більше уваги приділяти роботі з людьми, просвітницькій діяльності. Потрібно запровадити низку важливих і ефективних програм. Саме цим я і хочу займатись.

Ви ідете на вибори він президентської сили. Чому обрали саме цю команду?

Насправді, через свою посаду я не можу бути членом жодної партії. Тому «Солідарність» – Блок Петра Порошенка мене висунула, як кандидата, але позапартійного.

Чому я хочу працювати саме з цими людьми? По-перше, я підтримую політику Президента. Він проводить чимало важливих реформ, в тому числі й у тій галузі, в якій я працюю. Тож переконаний, що, сформувавши хорошу команду, ми зможемо успішно впроваджувати нововведення і на Волині.

Ми не можемо оминути складної теми війни на Сході. На щастя, бойові дії далеко, але ми маємо бути готовими до всього… Яка ситуація з закладами захисту зараз?

Насправді, нам вдалося зробити чимало. Бомбосховища та укриття ми привели у нормальний стан. Однак, ви розумієте, що, аби вони були готові до експлуатації, потрібно вкласти чималі кошти, яких наразі немає.

Як ви вважаєте, чи варто зараз відновити курси цивільної оборони?

Такі навчання вже проводяться. І я вважаю, що вони завжди будуть актуальні, адже ніхто не застрахований від надзвичайних ситуацій.

Зараз наша служба ставить намети у різних населених пунктах, де  проводить інструктаж для населення. І люди самі підходять, ставлять запитання. Це те ж, що я казав за освітні програми. Ми маємо їх впроваджувати та інформувати людей, адже це їхня безпека та зрештою й життя.

Насамкінець, з чим ви ідете на вибори?

Я хочу, щоб волиняни почувались безпечно. Щоб вони не боялись за своє життя. Щоб мали гідне життя, роботу та оплату за неї. Я маю управлінський досвід, тож зможу його застосовувати в органах місцевого самоврядування. Саме тому я балотуюсь до Волинської обласної ради.