Валентина Черниш: «Чи можна вмістити в 30-відсоткову квоту роль жінки в житті громади?»

Кандидат у депутати по виборчому округу №53 у Луцьку до обласної ради від  партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ», голова громадської організації «Пліч-о-опліч», висловила свою думку щодо дотримання “гендерної” квоти політичними партіями, які братимуть участь у виборах до місцевого самоврядування”.

«До вимоги мати у виборчих списках 30 % жінок ставлюся як до маніфесту, якого треба прагнути. Нещодавно кандидат наук Оксана Ярош, яка була багато років радником голови ОДА з питань гендерної політики коментуючи цю 30% квоту, розповіла: за висновками експертів природнім шляхом самореалізації українські жінки мали б йти до 30% представництва в органах влади в Україні символічних 40 років. Дуже довго, погодьтеся. Таких не беруть в Євросоюз. Отак і з’явилася нормазакону – як штучний каталізатор.

Чи така норма закону – є позитивом? Глянемо на це з іншого боку: чи стануть жінки, включені до списку, депутатами? Чи рівні у них шанси з чоловіками-політиками?

Не вірю, що такий примус може бути корисним. Коли жінку примусять щось робити силоміць, бо так треба за законом, а далі вона програє і буде розчарована на все життя. Для участі у виборах треба погодитися оприлюднити свою біографію, стати публічною особою. Вибори – це більше уваги, обговорень моральних, професійних якостей. Кожен розраховуватиме на підтримку своїх колег, сусідів, родичів. А коли в результаті – фіаско, чи захочеться продовжувати політичну діяльність?

Насправді нині жінки відіграють дуже велику роль у політиці, але вкрай рідко це афішують. Якщо подивитися статистику органів державного управління, то керують здебільшого чоловіки, але  всю важливу, хоч і марудну,  але відповідальну роботу роблять жінки. Між іншим, таку ж картинку за останній рік для себе відмітила і у волонтерстві – там, де щось робиться, там здебільшого жінки, де озвучується на публіку – самі чоловіки.

Тож раджу панам політикам-чоловікам: ліпше звільніть жінці хоча б десятину її часу, аби вона могла повправлятись у політиці. Але не примушуйте її силоміць вписуватись у ваші списки. Бо кожен повинен робити свою справу професійно!».